top of page
IMG_5373.HEIC

Bivakmateriaal

Kort overzicht

Onderscheid huismerken Decathlon:

Quechua: meer de focus op eenvoudig en comfortabel kamperen

Forclaz: focus op trekken/hiken (lichter materiaal) 

Bij extra vragen mag er altijd een bericht gestuurd worden naar de leiding, of spreek ons eens aan op een chiro dag!

Slaapzak

Het belangrijkste aan een slaapzak is vooral dat hij warm genoeg is. Normaal gezien kan je op de slaapzak(zak) zien tot hoeveel graden de slaapzak comfortabel is (qua warmte) en op hoeveel graden de limiet ligt. Met een slaapzaak die comfortabel is rond 5° ga je normaal gezien nooit kou lijden! (Dit weten we uit ervaring ;-))

Puur voor chiro doeleinden maakt het gewicht/de grootte van de slaapzak wanneer die opgerold is niet echt uit! Ben je iemand die graag kampeert en graag eens zou rondtrekken met enkel een rugzak en kampeermateriaal? Dan kan het wel interessant zijn om te kiezen voor een slaapzak die minder weegt!

Belangrijk: slaapzakken mag je eigenlijk niet wassen! Indien je dit toch doet zorgt dat ervoor dat de slaapzak op termijn minder warmte behoudt. 

TIP: vind je een ongewassen slaapzak toch een beetje vies? Gebruik een linnen binnenzak in je slaapzak! Dit is een soort van cocon voor binnenin je slaapzak, zodat je als het ware in een dubbele slaapzak ligt. Als je deze gebruikt word je nachtelijk zweet door deze zak opgevangen, die je wel gewoon mag wassen (en je ligt ook nog eens extra knus :-)).

Getest en goedgekeurd:

> Quechua (Decathlon)

> Forclaz (Decathlon) 

> The North Face

slaapzak
Matje
Bij een matje is het vooral belangrijk dat het dik genoeg is (minder van belang indien in combinatie met veldbed), niet leegloopt en tegen een stootje kan.
Matjes die (deels) zelfopblazend zijn, zijn een enorm gemak, maar natuurlijk staat het je vrij een matje te kopen dat je zelf moet opblazen. (Zelfopblazende matjes moeten meestal toch ook nog bijgeblazen worden.)

Met matje bedoelen we echt een matje en GEEN luchtmatras (vb.: dikke Intex luchtmatrassen), luchtmatrassen hebben nogal de neiging om op weekend/kamp kapot te gaan, en een platte luchtmatras is heel oncomfortabel om op te slapen.

 

Puur voor chiro doeleinden maakt het gewicht/de grootte van het matje niet echt uit! 

Ben je iemand die graag kampeert, en graag eens zou rond trekken met enkel een rugzak en kampeermateriaal? Dan kan het wel interessant zijn om te kiezen voor een matje dat niet te veel weegt! 

(Voor de fervente trekkers die misschien in koudere landen willen gaan wandelen kan het ook opleveren om te kijken naar de isolerende kwaliteit (R-waarde) van het matje!) 

Belangrijk: een yogamatje of soortgelijk matje is GEEN slaapmatje! Dit is (in de meeste gevallen) veel te dun! 

(Kan wel gebruikt worden in combinatie met een slaapmatje om extra knus te liggen.)


Getest en goedgekeurd:
> Quechua (Decathlon)
> Forclaz (Decathlon) 
> Therm-A-Rest (AS Adventure)
Matje
Veldbed (niet verplicht)
Sommige mensen van de leiding zweren bij de combinatie matje + veldbed, maar anderen slapen al heel hun chirocarrière op enkel een matje. Een veldbed is een persoonlijke keuze, maar wanneer je beslist om er een te kopen raden we wel aan om erop te letten dat het veldbed makkelijk op te zetten is (DUS NIET DIT VELDBED).

Een veldbed is een bedje dat speciaal hiervoor ontwikkeld is en dus GEEN strandbedje, tuinbedje,...


Getest en goedgekeurd:
> Quechua (Decathlon)
> Aldi
Veldbed
Kampeerkussen (niet verplicht)

Iets wat je ook in outdoorwinkels vindt zijn kampeerkussens. Dit zijn kussens die je kan opblazen. Voor tweedaagse kan het handig zijn om dit bij te hebben, maar veel mensen gebruiken gewoon hun hoofdkussen van thuis.

Sommige mensen gebruiken op tweedaagse ook een opgevouwde trui/… als kussen. 


Getest en goedgekeurd:
> Quechua (Decathlon)
> Gelert
Kampeerkussen
Tent

Ben je van plan om je tent enkel te gebruiken voor weekends/voorkamp en eventueel een festival hier en daar? Dan is een pop-up tent van Quechua perfect! Deze tenten staan snel recht en zijn (mits enige oefening) niet zo moeilijk om terug af te breken. Voor zo een tent zijn eigenlijk de 3-persoons varianten aan te raden, deze zijn eigenlijk perfect voor 2 mensen en 2 trekzakken. In principe passen in deze tenten 3 mensen, maar dan zonder extra materiaal. 

Wil je graag extra investeren, dan kan je gaan voor een zogeheten 'Fresh and black' tent, die langs buitenkant wit is, zodat het in de zomer geen sauna wordt. Opgelet: deze tenten hebben wel een lager 'dak'. 

Pop-up tenten zijn wel handig, maar kunnen wel redelijk lomp zijn. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in trekken en leden die op tweedaagse gaan (Keti's/aspi's) valt een iets lichtere stokkentent aan te raden (hoewel dit niet onmogelijk is met een pop-up tent). Deze kan zo duur zijn als je zelf wilt, afhankelijk van de vereiste specificaties.

Als je echt graag gaat wandelen met tent/of dit van plan bent, kan het gewicht van de tent een belanrijke factor zijn om op te letten. (Voor de fervente trekkers die misschien in koudere landen willen gaan wandelen kan het ook opleveren om te kijken naar 3 seizoenstenten/winter tenten.) 

Belangrijk: Het absolute minimum voor een tent is dat deze af te sluiten is met rits, relatief snel op te zetten is (hoewel dit ook van je eigen kunnen afhangt ;-)), waterdicht is en ruimte genoeg heeft voor minstens 1 persoon + trekzak. 

Natuurlijk hoeft niet iedereen per se een tent te kopen, het is namelijk de gewoonte om op voorkamp/weekend/... met meerdere mensen in een tent te slapen, zorg er gewoon voor dat er niemand onder de blote sterrenhemel moet slapen! 

GEEN STRANDTENTEN/ANDERE 'TENTEN' DIE NIET BEDOELD ZIJN OM IN TE SLAPEN!

Getest en goedgekeurd:

> Quechua (Decathlon)

> Forclaz (Decathlon) 

> Vaude (AS Adventure)

Tent
Wandelschoenen (sterk aanbevolen)

Wandelschoenen zijn zeker niet verplicht, maar wel aan te reden. Je kan kan ze niet alleen gebruiken om zondags mee naar de chiro te gaan, maar ze zijn ook 'nodig' op voorkamp (als we te voet gaan), daguitstap of tweedaagse. 

 

Een goede wandelschoen is belangrijk voor een goede ondersteuning van je voeten. Dit is vooral merkbaar als je langere periodes stapt of als je op oneffen terrein stapt. Vanaf tito zal dit dus meer nodig zijn, en zeker als aspi, waar je normaal gezien te voet op tweedaagse gaat, is dit zeker een meerwaarde.

 

Natuurlijk: niets moet, er zijn mensen die lange afstanden op sneakers stappen, maar wandelschoenen bieden wel extra steun en comfort. 

Belangrijk: wandelschoenen moet je inlopen! Vertrek niet op kamp met gloednieuwe wandelschoenen, dit kan je bleinen bezorgen! Ga er een paar keer wandelen vooraleer je aan een lange wandeltocht begint.

Tip: om bleinen te vermijden kan je een dunne linerkous dragen onder je wandelkousen, op die manier schuren je kousen over elkaar tijdens het stappen en niet de kous over je voet!

Getest en goedgekeurd:

> Quechua (Decathlon)

> Karrimor (Sports Direct)

> Jack Wolfskin (AS Adventure)

Wandelschoenen
Trekzak (niet verplicht)

Een trekzak gebruik je op weekend, voorkamp of tweedaagse op kamp. 

Dit is een grote rugzak, speciaal ontwikkeld om te wandelen. Door het gespecialiseerde design zijn deze rugzakken ideaal om op je rug te dragen tijdens wandeltochten. Vaak zijn er lussen voorzien om een slaapzak/matje aan te bevestigen en zijn er riempjes die je kan toeklikken rond je borstkas en/of heupen zodat je de rugzak met je hele lichaam draagt en niet enkel op je schouders/rug. 

Let op! Vaak staat er bij een trekzak vermeld of deze voor mannen of vrouwen is, dit maakt wel degelijk een verschil! 

 

Qua grootte raden we een trekzak van ongeveer 50 liter aan (kleiner/groter mag ook, dit is gewoon een richtlijn). 

Wanneer er bij een trekzak zoiets staat: 50 + 10, betekent dit gewoon 60 liter, maar 2 aparte vakken. 

Als minimum moet er in de trekzak gewoon voldoende ruimte zijn om 2 dagen (of langer) mee te kunnen 'overleven' (matje en slaapzak moeten hier ook in kunnen/aan bevestigd kunnen worden!). 

(Leidster Zoë haar trekzak is maar 45 liter en alles past er perfect in!)

 

Uiteraard is dit geen verplichting, er zijn bijvoorbeeld ook mensen van de leiding die op voorkamp enkel een tandenborstel, een onderbroek en een slaapzak meehebben, dan is een gewone rugzak natuurlijk ook genoeg. 

 

Puur voor chiro doeleinden maakt het gewicht/grootte van de trekzak niet echt uit! 

Ben je iemand die graag kampeert, en graag eens zou rond trekken met enkel een rugzak en kampeermateriaal? Dan kan het wel interessant zijn om te kiezen voor een trekzak die niet te veel weegt of die net iets groter is/meer vakken heeft!

Wil je de trekzak ook graag gebruiken voor op festivals/... dan kan een grotere trekzak (60 liter of meer) toch wel een meerwaarde zijn!

Getest en goedgekeurd:

> Forclaz (Decathlon) 

> Karrimor (Sports Direct)

Trekzak
Stoeltje (niet verplicht)

Kampeerstoeltjes zijn heel leuk om op kamp in te chillen tijdens de platte rust, om rond een kampvuur te zitten of om te gebruiken om je schoenen aan te doen. Maar natuurlijk heb je geen kampeerstoeltje nodig om de echte kampsfeer op te snuiven! Op kamp zijn er altijd wel stoelen of banken ter beschikking, dus dit is zeker geen vereiste. 

Vanaf je aspi bent, ben je elke avond welkom aan het kampvuur met de leiding, dan is een kampeerstoeltje natuurlijk wel een meerwaarde! Als de rook van richting verandert is het namelijk makkelijker om een kampeerstoeltje te verzetten dan een hele bank ;-). 

 

Voor kampeerstoeltjes is een bepaald merk niet echt belangrijk, uit ervaring kunnen we zeggen dat alle stoeltjes van Action tot Aldi over Decathlon tot AS Adventure even goed zijn! Uiteraard zullen iets duurdere stoeltjes misschien iets comfortabeler zijn (bijvoorbeeld door een extra bekerhouder of luxueuze rugleuning) maar de meeste mensen (uit de leidingsploeg) hebben een stoeltje van €20 of minder. 

Getest en goedgekeurd:

> Quechua (Decathlon)

> Froyak (Action)

> Karrimor (Sports Direct)

> Outwell

> Aldi

Stoeltje
Overige benodigdheden

Gamel

Bij een gamel maakt het merk absoluut niets uit, dit is gewoon te vinden in elke outdoorwinkel/Decathlon.

Drinkbus

Voor een drinkbus raden we aan dat deze stevig is en minstens een halve liter water kan bevatten, liefst 1 liter. 

Kampeerbestek

Op kamp wordt er steeds bestek voorzien, maar op weekend/voorkamp/tweedaagse is dit geen zekerheid! Goed kampeerbestek is daarom handig! Het belangrijkste hier is dat het makkelijk af te wassen is en vooral duurzaam is. Metaal of plastic maakt niet uit! 

(Dit mag zelfs gewoon bestek zijn als je het niet verliest ;-))

Overige
Tips

> Probeer op voorkamp licht te pakken, lang stappen/fietsen is altijd comfortabeler met weinig gewicht op je rug!​

> Draag je een rok of korte short? Dan kan het wel extra comfort brengen om een lange(re) (onder)short aan te doen tijdens het stappen, op die manier wrijven je benen nooit over elkaar tijdens het stappen en kan je pijnlijke schuurplekken vermijden!

Tips
bottom of page